dimecres, 5 de novembre de 2008

" Allah, al Watan, al Barça "

Yassine Bellassal, 18 anys, és un seguidor del FC Barcelona. Una passió que li costa 18 mesos de presó. Havia escrit sobre el tauler la divisa del Marroc " Déu, la Pàtria, el Rei ", substituint a l'últim per "Barça". Cosa no li va agradar a la qual al director de col•legi de l'escola de Aït Ourir, un poble prop de Marrakech, que ho va denunciar la Gendarmeria.

El cas és que al Marroc, no es bromejar amb nom del monarca. El ministeri públic li acusa al jove Yassine de falta de respecte del rei. Desgraciadament, gens sorprenent. Després, com de costum en aquest tipo d'assumptes, vam assistir a un judici expeditiu, on no va tenir temps per descomptat ni l'ocasió de recórrer a un advocat.

Yassine Bellassal ha estat condemnat el dimecres, 22 d'octubre a la tarda a 18 mesos de presó. Va començar a expiar la seva pena en la presó de Boulmharez, a Marrakech, va amuntonar en una cel•la aproximadament amb 80 altres presos de dret comú, segons les declaracions de la seva família.

Amb el suport d'aquesta última, respecte al compliment de certes formalitats, va poder continuar estudiant des de la presó. Pocs detalls estan disponibles per a l'assumpte: els fets pujarien per fi del ramadán i Yassine hauria estat condemnat quaranta-vuit hores després de la seva detenció. No sabem sobre quin article de llei es va basar el que devem amb molta pena apel•lar la "Justícia". La sentència va indignar pocs periòdics marroquins que van poder repetir l'assumpte, per exemple com “AL Jarida Oula” entre algun altre.

Però la mobilització popular no té la mateixa envergadura que en el moment d'assumpte que toca a periodistes o gent que escriu en Blogs... La societat civil marroquina quan a ella expressa la seva protesta molt tímidament per por a represàlies com passa molt sovint en aquest tipus de casos. Lo mes curiós es que judicis mediocres com aquest que el monarca mateix és molt certament lluny d'aprovar, fan perdre tota esperança del poble marroquins dins i fora del Marroc i això es no es pot definir no mes amb una paraula: es trist.

Com podem condemnar de manera tan expeditiva a un adolescent per una broma i mostrar menys diligència quan uns altres poden fer crims contra la humanitat.

I aquest cas no deixa de ser un fet trist que deixa en evidencia la democratització d’un país... a vegades m’oblido i parlo dels drets humans i la democràcia... si en un país de democràcia es pot justificar una guerra amb uns quants innocents i jutjar a uns quans joves també per el simple fet de tenir una opinió personal que sigui antimonàrquica... crec que es la esperança de viure en una democràcia real la que em fa somiar axis.

9 comentaris:

simo ha dit...

molt bones mr karim!! k tal estas? i com et va la feina? soc en mohaemd (l3raychi) em podras enviarme les fotos k ens vas fet!! asias i passi-ho be"!

simo ha dit...

salama ya rabi!!! ht ana kont kteb
ALAH.LARACHE.SIMO..HIYA 9AFATRA W SALM! JEJEJE

Estela ha dit...

a mi també m' ha indignat el cas d' aquest jove,que tot just ha fet una criaturada d' adolescent. Sembla mentida però és ben cert que al Marroc l' obertura s'està portant molt a poc a poc i encara que el rei ho vulgués no el deixarien anar més ràpid. Fins i tot per aprovar la reforma de la almodawa ha tingut als tradicionalista en contra i li ha costat força,especialment en els temes relacionats amb els drets deles dones, tu ja ho saps Karim, el Marroc és...EL Marroc.

Estela ha dit...

PERCERT, JO TAMBÉ VAIG PENSAR QUE SI LUTHER KING AIXEQUES EL CAP SERIA UN HOME FELIÇ(ET PARLO DEL MEU POST) JAJAJA TU I JO ESTEM EN LA MATEIXA ONA.UNA ABRAÇADA BEN FORTA KARIM.

Anònim ha dit...

estic totalment d acord amb tu en aquest tema,crec que si el noi habia cambiat allah por el barça no le habia pasat res...amb el rei no es juga noi,.....

Jordi Navarro Morera ha dit...

Karim, gràcies a gent com tu estic segur que algún dia El Marroc experimentarà canvis que ara mateix poden semblar molt llunyans però tot arriba en aquesta vida, es tracta de lluitar, de perseverar, d'insistir, de no deixar mai de perdre l'esperança.
salut!

zel ha dit...

Paso a saludar-te, Karim, que feia dies que no et deia res...petons!

Estela ha dit...

karim, suposo que aniràs a l' smap aquest cap de setmana. Bon any i a veure si escrius una mica més. una abraçada ben forta.

Anònim ha dit...

Per cert Karim, tu que en penses del Sahara Occidental?