dilluns, 15 d’octubre de 2007

Ramadàn ?
Definició El dejuni al Ramadan:

és l'abstinència total de tot allò que trenca el dejuni (Bé sigui menjar o beguda o relacions sexuals) des de l'alba fins a la posta del sol. El dejuni del mes de Ramadán és obligatori a tot musulmà adult i amb judici, bé sigui home o dona

QUAN COMENÇA?

El mes de Ramadán és el novè mes lunar i comença el dejuni amb l'aparició de la lluna a la fi de Xa'ban (vuitè mes en el calendari lunar islàmic). Diu el Profeta Mohammad : "Dejuneu a la seva visió (veure la lluna) i trenqueu a la seva visió i si s'us és oculta (la lluna per causa atmosfèrica) concloeu el mes de Ramadán contant trenta dies. Igualment al començament del mes de Ramadán es contaran trenta dies de Xa'bán sinó és visible el naixement de la lluna.

ELS PILARS DEL DEJUNI:

Els pilars del dejuni en l'Islam, bé sigui en el mes de Ramadán, o en altres mesos, són els següents:
o L'abstinència de tot allò que trenqui el dejuni. Bé sigui beguda, menjar o relacions carnals) des de l'alba fins a la posta del sol.
o Tenir present la intenció S'ha de tenir-la present en la ment i en el cor, sense necessitat de dir gens amb la llengua de pronunciar una mica concret (és a dir la intenció, ha de ser abans del fajr (inici del temps de la primera oració del dia), i pot ser dita diàriament, o per tot el mes des del seu inici.

QUI HA DE DEJUNAR?

El dejuni és deure del musulmà adult, sa de judici, saludable, resident (no de viatge) bé sigui home o dona. Quant a la dona, ha d'estar fora de la menstruació. Per tant, no ha de dejunar el malalt mental, ni el menor, ni el viatjant, ni a la dona durant la menstruació, així com a l'embarassada, o la lactant que tem per la seva criatura, ni els ancians febles.

Això es mes o menys la explicació del ramadàn , la gent al carrer no para de preguntar quin es el significat de tot això la resposta es que es una lluita (jihad) personal de cada musulmà amb si mateix per superar-se per que la part mes espiritual de cada persona guanyi la part material. Es tot un repte personal per mi i a mes esta demostrat medicament que es molt saludable el mes de ramadàn. I a mes es un mes on hi ha molta solidaritat entre el col·lectiu musulmà... i desprès del Ramadàn ve el dia de Aid el Fetr, que aquest any ha tocat el dia 12 de octubre amb el dia de la hispanidad, i ha sigut una sort axis moltes escoles i empreses s’han estalviat la ausencia dels estudiants i els treballadors dels seus llocs de feina al mati, ja que es un dia on es va resar capa les 8:30 i desprès es fa tot un recorregut de felicitar el dia per l’entorn familiar i els amics i fins tot el enemics ... es un dia per enfortir els lligams familiars i amicals de les persones.

3 comentaris:

zel ha dit...

Gràcies Karim per publicar aquests principis, tot i que jo conec gent del Marroc i en tinc alumnes, mau ningú m'havia expkicat això. Tard, però et felicito la festa del dia 12, ara ja no ho sé escriure, però m'ho miraré, t'ho prometo! Salut.

zel ha dit...

Ara, Aid, els nens em parlen del xai, jeje. Veig que sóc a la teva llista i em fa il.lusió, així que, ja seràs també a la meva. Gràcies. Sóc amiga i treballo amb l'Estela, i sóc mooolt amiga de la Dolors. Una abraçada.

Estela ha dit...

Espero que hagis passat un feliç dia de Aid, karim.Jo conec força bé el ramadà, però m´ha agradat molt el que dius al final de felicitar fins i tot als enemics.La veritat és que aquella harira al trencar el dejuni al voltant de la taula, els amics, la familia, la chebakiia etcetc es fa superagradable.UNA ABRAÇADA.