dijous, 24 de maig del 2007

Transes - Nass El-Ghiwane els "Rolling Stones de l’Àfrica"




El realitzador americà Martin Scorsese ha reiterat, dimarts vespre, tota la seva admiració per a la pel·lícula marroquina "Angoixes", posada en escena per Ahmed Al-Maanouni i produïda per Izza Genini, presentant aquest llargmetratge en la secció "Cine Clàssic" al 60è Festival de Canes.
Aquesta pel·lícula, que traça l'itinerari geogràfic i cultural del grup Nass El-Ghiwane, "m'ha inspirat molt i la seva música m'ha obsessionat fins i tot", ha assenyalat Martin Scorsese, que era envoltat de realitzadors internacionals, en ocasió del llançament de la "World Cinema Foundation" (WCF) que es proposa de restaurar caps d'obra "negligits" del patrimoni cinematogràfic.

El realitzador americà, que s'ha dit molt feliç que "Transes" inaugura la WCF, ha subratllat que més enllà d'una pel·lícula de música, aquest llargmetratge "revela realment la universalitat cultural, un país i un contingut social".

"Durant la meva infantesa, he estat alimentat de pel·lícules vingudes del món sencer", ha dit, fent fixar-se que "ha descobert així l'Índia amb Satyajit Ray i d'altres països com Itàlia, Anglaterra i el Marroc a través del seu cinema".

jo personalment sempre he qualificat Nass El-Ghiwane els "Rolling Stones de l’Àfrica", no mes superen al llegendaris Rollins Stones amb que han fet tota una carrera musical plena de militància i lluita social quant al Marroc no es podia reivindicar cap dret i el que ho feia o anava a la presó o el mataven... son els primers que han cridat i amb veu alta per tot el poble no no mes el marroquí si no del Maghrebí reivindicant els drets i les llibertats.