dilluns, 5 de maig del 2008

La gran evasió, Presó i Terrorisme : [versió marroquina]


Sembla el títol d’una pel·lícula però no es axis, Segons fonts de l'aparell de seguritat marroquí, les 9 persones empresonades a la presó de Kenitra per a la seva participació en els atemptats de Casablanca el 2003 (i condemnades a 20 anys de presó), han aconseguit escapar, el passat dilluns 7 abril de 2008 a trenc d'alba, gràcies a un túnel soterrani. Tant dir com el cap d'obra de John Sturges i la producció de la pel·lícula culte «La gran evasió» amb, entre altres, el actor Steve Mc Queen, ha servit d'inspiració.

«Tothom sap que les presons al Marroc són verdaders nius de corrupció. Això està omnipresent a l'exterior, perquè passa això dins de les presons ? qualsevol persona interna port aconseguir tots els productes alimentaris, drogues, Alcohol, targetes telefòniques, cigarretes,tot el que vol…no mes a canvi de diners, i perquè no, llibertat també . En el cas precís, i segons el correu dels evadits, no hi hauria hagut complicitat del personal penitenciari, però no se sap mai» , declara una font ben informada.

Per a l'hora, una verdadera persecució ha estat llançada des que la notícia ha estat escampada al país. Els llocs fronteres han estat sensibilitzats i el centre de vetlla, és a dir tots els actors encarregats de la seguretat del país, han estat activats.

Originaris de Casablanca, els antics pensionistes del centre penitenciari de Kenitra no han deixat de clamar la seva innocència i han «justificat» la seva evasió com a únic recurs per trobar la llibertat.

Aquest nou assumpte d'evasió, aproximadament poc espectacular, llança el debat sobre el funcionament de les presons al Regne. Mentre que la superpoblació de la presó ha estat puntejada del dit des de fa anys, les pràctiques com la corrupció semblaven ser «normalitzades» fins i tot banalitzades. Certament, en aquest estadi de l'enquesta, és massa prematur per treure conclusions. No obstant això, la «pista» de la complicitat no hauria de ser apartada pels investigadors.

Com les eines necessàries a la construcció del famós túnel tenen pogut ser introduïts en la presó ? Aconseguir cavar desenes fins i tot centenars de metres en sota sòl no és no un exercici de tot descans. Cal cavar hores i hores al nas i a la barba dels vigilants. On han passat els quilograms de terra ? Com 9 persones «domiciliades» en diferents cel·les han pogut prendre la fugida en el mateix timing ? Tantes interrogacions de les quals les respostes condicionaran l'explosió de la veritat.

Però això no deixa de demostrar la poca transparència del funcionament de les presons entre altres organismes governamentals al Marroc , la meva conclusió es: molta corrupció i poca responsabilitat política i no diré professional ja que les condicions dels treballadors de les presons al Marroc a vegades es pitjor que la dels personers.

5 comentaris:

@RusKiiis ha dit...

Estic content de descobrir que tens un blog com el que tens, noi.

Trobo molt inteteressant aquest post Karim, el teu blog no el conec massa(no he pogut llegir tot encara...) hehehehe, peró amb el teu permis i una miqueta de temps, ja l´anire explorant.

Moltes gràcies Karim, per tenir un blog i escriure els teus pensaments i coneixaments. També et convido a que passis algún moment a fer alguna visita a n´el meu.

Noi, una abraçada amical, i dona records també a la teva dona.

Salut company!!!

zel ha dit...

Ostres, Karim tota una pel.lícula, ben cert, no per la fugida, sinó per com ho han fet. La corrupció és arreu, el que passa és que en segons quins països, es fa més d'amagat, no? Mira els polis del poble aquest de Colsada, 20 anys fent la seva llei amb la gent! Petons, maco!

Anònim ha dit...

Noi tens un premi a n´el meu blog, passa a recollir-lo.

FELICITATS!!!

(RECORDET DE PREMIAR A 5 BLOGS MÉS!).

Estela ha dit...

increïble però cert, i coneixent terres marroquines (ja saps que es podria dir que sóc mig tanjaouia)res del que tu suspitis se me fa estrany.
La corrupció del Marroc no es pot comparar amb la d´aquí, però a vegades aquesta corrupció ve imposada i tu ja ho saps bé. petonets karim.

Anònim ha dit...

necessitat de comprovar:)